Project: Sugar Free Meringues Cookies

EN

When I bake or cook it usually ends up in a good yummy and most importantly edible dish on the table but sometimes along the process it leaves you with egg whites that you don’t use. Don’t throw egg whites away yet because egg whites are very useful in foodwise and in beautywise as well! Since today is another recipe post i’ll keep it foodwise for now.

So basically what I am trying to say is leftover egg whites are great ingredients. Great ingredient for today’s recipe too because it’s going to be delicious (sugar free) meringue cookies!
Making meringues is fairly an easy task to do and contains little ingredients too: just egg whites and sugar.


Meringues and sugar free? Is that even possible? Yes! I’ve replaced the sugar for the humble honey and all of sudden this meringue is diet and paleo friendly! Please try it out sometime.
NL


Wanneer ik bak of kook het eindigt meestal in een heerlijke, lekkere en vooral eetbare gerecht op tafel, maar soms tijdens het kookproces blijven de eiwitten over die je niet gebruikt. Gooi de eiwitten niet weg want eiwitten zijn goed bruikbaar voor recepten en zelfs in beauty gevallen! Omdat de post van vandaag over eten gaat laat ik de beauty gevallen eventjes aan de kant.

Dus eigenlijk wat ik probeer te zeggen is eiwitten zijn geweldige ingrediënten. Een geweldig ingrediënt voor de recept van vandaag ook: suikervrije meringues ofwel schuimpjes! Het maken van meringues is een fluitje van een cent en bevat daarnaast weinig ingredienten. Eiwit en suiker is wat je alleen nodig hebt!

Meringues en suikervrij? Is dat wel mogelijk? Ja! Ik heb de suiker vervangen voor de honing en opeens zijn deze meringues dieet-en paleo vriendelijk! Probeer dit recept een keer uit!
The Recipe
1 egg white
¼ cup honey
pinch of salt 



TIPS
1. is it a rainy day? Don`t bake meringues because humidity can cause sticky meringues and not crispy.
2. 1 egg white = ¼ cup of sugar, in order to make a good and stable meringue
3. try this recipe out for pies too like the lemon meringue pie!

*CRUNCH CRUNCH* 
The Steps
1. Preheat oven to 100C. Prepare a saucepan with boiling hot water and let it shimmer on low heat. On top of the pan goes a heatproof pan and place all the ingredients in the pan. CAUTION: do not let the bowl touches the water! Start whisking the egg white continuously for about 3 min until it is foamy and just warm enough to touch by hand.
2. Remove bowl from pan and continue beating the egg white with a handmixer on high speed until it is thick and glossy for 5 min long.
3. Place baking paper on baking tray and spoon/pipe the meringue on it. Bake for 1 hour in the oven.
pssst! New categories added recently to my recipe page: healthy and matcha green tea

Comments

  1. I had no idea you could make meringue from honey! Haha I always try and avoid recipes which just call for egg yolks, cause I never want to waste the white...

    ReplyDelete
  2. I used to love meringe but I've yet to find a way to make it vegan! :-)

    -Kati
    http://almoststylish.blogspot.de/

    ReplyDelete
  3. These look so yummy!
    I love Meringues very much:))

    akiko

    ReplyDelete
  4. Volgens mij is het moeilijker dan het eruit ziet :) Honing vind ik echt heel lekker! Tof dat je het als vervanger neemt :D

    ReplyDelete
  5. I like that you're always trying out new recipes and making them tasty with healthy ingredients!

    ReplyDelete

Post a Comment

You might also like...

DIY: Mini Whip Cream

DIY: Crochet banana

DIY: Crochet Miniature Cinnamon Rolls